Visseltofta är en vacker by belägen i Helgeådalen en mil väster om Osby, som är huvudort i vår kommun. Byn genomkorsas av den så kallade Lillån som rinner från Vesljungasjön och mynnar ut i Helge å.

Byn blev riksbekant för över 30 år sedan efter några tidningsrubriker som genom ett byalag erbjöd alla inflyttade familjer 1000 kr. En annan produkt som under många år gjorde Visseltofta känt var ”Visseltoftabakelsen”, en delikatess av maräng och mockakräm som var berömd långt utanför byns gränser. Tyvärr har produktionen upphört men kommer kanske förhoppningsvis att återupptas.

Av de verksamheter som fanns under förra århundradet med två affärer, post, sågverk, café, räfsetillverkning, bageri, bank och Hasses bilverkstad är inga kvar. Några nya verksamheter har dock uppstått. Turridning med islandshäst, äventyrsland i Bejstorp och gårdsbutik i Gräsljunga med bland annat fårskötsel, äggproduktion och jordgubbsodling är några exempel på detta.

Arbetstillfällena i byn är få men ändå sjuder byn av liv genom sina föreningar: Wisseltofta IF, Hembygsföreningen, Byalaget Wisseltofta Vänner och Föräldraföreningen.

Den vackra kyrkan med tillhörande prästgård med församlingsal med anor från 1100-1200 tal utgör en vacker vy på en höjd nordost om byn.

Att Visseltofta är attraktivt bevisas av att flera hus sålts till familjer från vårt grannland Danmark.

Väg 15 – en ny vägförbindelse mellan Blekinge och E4 och vidare ut till E6 , som diskuterats i flera decennier har blivit verklighet genom den så kallade Tvärleden, som förbinder Osby med Markaryd. En vacker vägsträcka och en mäktig sevärd bro över Helge å nordväst om Visseltofta. Utformningen hedrar både Trafikverket och NCC som utfört arbetet.

För dem som vill veta mer om Visseltofta och dess historia och gårdar rekommenderas ett köp av den 450-sidiga bok Längsmed en åder af lif, som skrivits av Mattias Persson, sekreterare i Hembygdsföreningen. En bok som är ett tidsdokument som ingen med anknytning till Visseltofta bör vara utan. Det som inte finns med i denna omfattande bok kommer att finnas med i en kommande utgåva. Ring och beställ boken på 0451-920 90 – du kommer inte att bli besviken!